TECHNISCH

De technieken voor de realisatie van elementen in zichtbeton zijn de laatste vijftien jaar fel verbeterd. Architectonisch beton vraagt bijzondere inspanningen van de producent: de tolerantie wat betreft afwijkingen in kleur en zichtbaarheid van de granulaten is veel kleiner. Ook de speling in de afmetingen van de modules is vrij beperkt, de betonplaten moeten haarscherp op elkaar passen.
 
Het gebruik van sandwichpanelen wordt meestal beperkt tot vlakke elementen of elementen met een geringe kromming. De voegen van het buitenblad moeten de vrije uitzetting vrijwaren.
 
Het sandwichpaneel bestaat in de diepte uit:
 
BUITENBLAD: Minimale dikte van 8 cm massieve beton met als afwerking glad, gestraald, gezuurd, gepolijst beton of beton met ingestorte tegels, baksteen, natuursteen,...
 
ISOLATIE: Voor een goede isolatiewaarde wordt PIR toegepast, maar ook geëxpandeerd hard polystyreenschuim (brandvertragend), minerale wol (niet brandbaar) of PUR isolatie (brandvertragend) kunnen gebruikt worden.
 
BINNENSCHIL: Grijs beton, afwerking gerold
Minimale dikte: 12 cm
De verankering van de buitenschil naar de binnenschil gebeurt door een combinatie van sandwichankers en windankers.
 
MAXIMALE LENGTE VAN HET PANEEL: 10 m
 
MAXIMALE HOOGTE: Ongeveer de hoogte van een verdieping, met eventueel de mogelijkheid om er een borstwering aan toe te voegen.